Is de schouw vegen van een kolenkachel verplicht en zo ja, hoeveel keer per jaar? Wie mag de werken uitvoeren en hoe worden ze uitgevoerd? Wat kost de schoorsteen van een kolenvuur reinigen?
Voordelen van een kolenkachel
De mate van vervuiling van de schouw van een kolenkachel is vergelijkbaar met die van een houtkachel. Kolen zijn in feite versteend hout en de stoffen die vrij komen bij verbranding zijn identiek. Wie nog een kolenkachel heeft zal daar echter niet graag afstand van doen. Zo’n kachel geeft een aangename stralingswarmte en is door middel van luchtschuiven goed te reguleren. Een kolenkachel kan, in tegenstelling tot een houtkachel, in de nacht op een zeer lage stand blijven branden. Alleen het aansteken van een kolenkachel kan soms wat problematisch zijn.
Is de schoorsteen van een kolenkachel reinigen verplicht?

Ja, jaarlijks de schouw van de kolenkachel vegen is in België wettelijk verplicht als het onderdeel is van de centrale verwarming. Wordt de kachel als bijverwarming gebruikt of als individueel ( decentraal ) stooktoestel dan is de reiniging niet verplicht.
Dit moet worden gedaan door een officiële schouwveger. Die zal na het schouwvegen een reinigingsattest voorzien van een datum verstrekken. Dat is het bewijs dat je de schouw hebt laten reinigen. Je moet dit attest kunnen tonen als er een controle van de overheid komt. Als er een brand in je woning is geweest heb je het veiligheidsattest nodig voor de verzekeraar. Die zal bij een brand een lagere schadevergoeding uitkeren als je de schouw reinigen achterwege hebt gelaten.
Verschillen tussen kolen en andere brandstoffen
De schouw van een kolenkachel reinigen moet net zo vaak als een schouw voor een houtkachel of een verwarming die het hele huis verwarmt. Alleen een schouw van een gasketel mag eens in de 2 jaar worden gereinigd. In België worden niet zoveel woningen meer verwarmd met kolen. Kolen zijn fossiele brandstoffen en het wordt als schadelijk voor het milieu beschouwd om die te gebruiken als brandstof voor woningen. Met name de vervuiling door zwavel en de uitstoot van kooldioxide zijn slecht voor de leefomgeving. Maar momenteel is het nog niet verboden om te stoken met kolen.
Traditionele schouw van een kolenkachel reinigen
Een kolenkachel wordt aangesloten op een traditionele schoorsteen. Dat is een afvoer, die dwars door een woning recht naar boven loopt. Meestal zit het afvoerkanaal centraal in de woning, zodat er ook in aangrenzende ruimtes nog wat warmte wordt afgegeven. Een schouw van een kolenkachel reinigen gebeurt vrijwel altijd vanaf het dak, omdat het niet mogelijk is de kolenkachel in de woonkamer af te koppelen van de schouw. Bij het reinigen van de schouw van een kolenvuur kan wat roet in de kachel terechtkomen. Dat is naderhand eenvoudig op te ruimen, tegelijk met het legen van de asla.
Hoe wordt een schouw van een kolenvuur gereinigd?


De schoorsteen van een kolenkachel raakt vervuild doordat er kleine vlokjes van de afvalstoffen in de gassen aan de wand van de schouw gaan kleven. Op den duur wordt dat zo’n dikke laag, dat de schouw verstopt kan gaan zitten. Andere oorzaken van een verstopping zijn vogelnestjes in de schouw. Een schouw kolenkachel vegen gebeurt met een harde borstel en een gewicht, die in de schoorsteen worden neergelaten. Door de borstel op en neer te bewegen wordt de wand van de schouw geveegd. De werken kunnen zowel langs binnen als langs het dak uitgevoerd worden.
Risico’s van te laat de schouw te vegen
Bij het verbranden van kolen komen zwavel en kooldioxide vrij. Als de schouw vrij is van obstakels kunnen al deze afvalstoffen ongehinderd naar buiten ontsnappen. Als er echter obstakels in de schouw zitten, worden de gassen tegengehouden. Er is dan sprake van niet volledige verbranding. Dat is gevaarlijk, want daarbij ontstaat het gas koolmonoxide in de woning. Dat kun je niet ruiken. Als het te lang achter elkaar wordt ingeademd is het dodelijk. Daarom moet je op tijd de schouw vegen. De schouw heeft dan voldoende trek om alle afvalstoffen snel naar buiten af te voeren.
Wie mag de schouw van een kolenkachel reinigen?

Een schouw vegen mag uitsluitend worden gedaan door een erkende schouwveger. Die beschikt over de juiste materialen en zorgt ervoor dat het rookkanaal niet beschadigt. Vaak zal een schouwveger ook een inspectie van het rookkanaal uitvoeren en simpele reparaties doen. Om te voorkomen dat vogels in de schouw gaan zitten en daar nesten bouwen kunnen roosters worden geplaatst. Na afloop van het onderhoud krijg je een reinigingsattest. Dat is het bewijs dat je de schoorsteen weer een jaar lang veilig kunt gebruiken.
Prijs kolenkachel kuisen
De beste manier om ervan verzekerd te zijn dat de schouw van een kolenkachel altijd veilig is, is door een contract af te sluiten met een schouwveger. Die maakt in het najaar, ruim voor aanvang van het stookseizoen, een afspraak om het schouwvegen uit te voeren. Meestal veegt hij ook de dakgoten schoon. De prijs van de reiniging op basis van een contract is lager dan wanneer je telkens een losse afspraak maakt met een schouwveger. Het één keer lagen reinigen van de schouw van een kolenkachel kost € 60 tot € 100.